Fukuoka

Skriven av den 25 augusti, 2012 i Resmål - Inga kommentarer

Introduktion av Fukuoka

Fukuoka TenjinEn stad som jag personligen gillar väldigt mycket är Fukuoka (福岡) som ligger på Kyushu (九州) nere i sydvästra Japan. Detta var den första Japanska stad jag lärde känna och kanske har detta påverkat mig något, men även när jag pratat med många andra har de flesta enbart positiva saker att säga om Fukuoka.

Fukuoka är namnet både på en prefektur på Kyushu, och även på den största staden i denna prefektur. Fukuoka-ken (福岡県) är prefekturen och Fukuoka-shi (福岡市) är staden. Fortsatt i detta inlägg kommer ’Fukuoka’ syfta på staden. I denna stad bor det ungefärt 1,5 miljoner människor och är den största staden på Kyushu. Man kan enkelt ta sig till Fukuoka både med tåg och flyg. Flygplatsen befinner sig väldigt centralt i staden (5 minuter med tunnelbana till huvudstationen Hakata i Fukuoka) så att ta flyget till Fukuoka är lika bekvämt som att ta snabbtåget Shinkansen som även det stannar i Fukuoka. Huvudstationen och även namnet på den stadsdel där denna station befinner sig heter Hakata (博多). När du ska ta ett tåg till Fukuoka brukar det alltså stå Hakata och inte Fukuoka.

Sevärdheter

Tenjin

Det första de flesta som kommer till Fukuoka ser är Hakata. Dels för att både flyg och tåg är nära till denna stadsdel samtidigt som här även går att hitta en hel del hotell. Det är även en bra utgångspunkt om man ska se andra saker i närheten av Fukuoka då Hakata-station (博多駅) ligger nära till hands. Det som däremot nog många ser som centrum för Fukuoka är stadsdelen Tenjin (天神) som man enkelt når med buss eller tunnelbana från Hakata (eller andra delar av staden för den delen). Här hittar man Watanabe-doori (渡辺通り) som jag nog vågar påstå är den kändaste gatan i Fukuoka med mycket byggnader fulla av affärer, restauranger med mera. Perfekt för dig som vill ut och shoppa och äta gott. Även här hittas mycket av nattlivet i Fukuoka. Det är en trevlig stadsdel med mycket liv och aktivitet.

Fukuoka Tower och Momochi

Momochi BaysideFukuoka Tower
En personlig favorit i denna stad är området vid Fukuoka Tower (福岡タワー) vid namn Momochi (ももち). I detta område hittar man förutom Fukuoka Tower med sina 234 meter även de långa konstgjorda stränderna med en riktig beach-känsla tack vare palmerna och all aktivitet som sker här. Då detta fortfarande ligger i staden ger det en härlig mix av staden, havet och stränderna. I närheten finns även Yahoo-dome som är Softbank Hawks hemmaarena (Fukuokas basebollag). Sammanfattningsvis skulle jag rekommendera: En sväng upp i Fukuoka Tower för att få en överblick av staden och njuta av utsikten, en promenad på stranden nedanför och om möjligt se en baseboll-match eller varför inte besöka shoppingcentret precis intill arenan i alla fall. Det finns en del bra restauranger i detta shoppingcenter så varför inte ta en bit mat innan ni lämnar denna somriga del av Fukuoka.

Shopping i Canal City

Canal CityDet förmodligen kändaste shoppingcenter i Fukuoka är Canal City som hittas mellan Hakata-station och Tenjin. Canal City är inget tråkigt shoppingcenter utan väldigt levande på så vis att det förutom sin fantasifyllda byggnad även har shower under dagen. Allt från Breakdance-uppvisningar till Clowner och akrobater. Det är inte sällsynt att mer eller mindre kända artister spelar där heller. Man når lätt Canal City antingen med buss eller promenad på ungefär en kvart från både Hakata och Tenjin.

Yatai?

Fukuoka yataiNågot som jag älskar med Fukuoka är de små flyttbara hyddorna med kök och plats för ett 6-10-tal personer som man hittar längs gatorna under kvällarna. Här tränger sig folk ihop och äter, dricker och har trevligt. Detta är tyvärr något som jag hört håller på att dö ut, och något du inte hittar på många fler ställen än i Fukuoka. Dessa små skjul kallas Yatai (屋台) och kan även vara något att prova på! Däremot är risken stor att de inte pratar engelska.

Vad ska jag äta?

Hakata Ra-menNär japaner är ute och reser i Japan är maten nästan lika viktig som sevärdheterna (eller kanske till och med viktigare?). Det tillhör lite att äta de lokala specialiteterna och berättar du för en japan i till exempel Tokyo att du varit i Fukuoka är sannolikheten att de frågar dig om vissa maträtter relativt hög. Till en början kan jag personligen rekommendera Hakata-raamen (博多ラーメン) som är kända nudlar från Fukuoka/Hakata. Detta är något som föll mig i smaken. Något som däremot inte föll mig i smaken men som är en känd produkt från Fukuoka är Mentaiko (明太子) som är ’kryddad kaviar’.

Om författaren

-

Lämna en kommentar