Japan rail pass – Till dig som ska resa runt i Japan

Skriven av den 6 mars, 2012 i Transport - Inga kommentarer
rail way pass shinkansen

Att åka tåg i Japan kan både vara billigt och dyrt beroende på hur du tänkt åka. Att åka lokala tåg brukar vara billigare än vad motsvarande sträcka hade kostat i Sverige. Om du tänkt åka lite längre sträckor kommer dock lokala tåg ta en evighet och många byten är att vänta. I dessa fall är det givna valet att ta det japanska snabbtåget, Shinkansen. Nackdelen med Shinkansen är dock priset. Till exempel kostar sträckan Tokyo – Kyoto, enkel resa, ungefär 1000 SEK. Det är alltså betydligt dyrare än vårt X2000 i Sverige.

Nu till något positivt dock! Om du tänkt åka till Japan som turist har du möjlighet att köpa ett så kallat Japan rail pass. Det viktiga att komma ihåg här är dock att du måste köpa Japan rail pass’et innan avresa till Japan. Det går alltså inte att köpa det när du väl är i Japan.


Vad är Japan rail pass?

Så vad innebär egentligen det här Japan rail pass’et egentligen? Jo, det är en biljett som varar en viss tid. Under denna tid kan du åka så mycket du vill med Shinkansen och andra linjer som ägs av JR (Japan Rail). Det finns dock ett undantag och det är tåget Nozomi som är det snabbaste tåget av de tre Shinkansen-tågen som finns. De andra två kända tågen heter Hikari och Kodama. Beroende på linje finns det även ett par andra tåg, men detta är de tåg som främst går mellan Tokyo och Hakata (Fukuoka).

Du kan köpa antingen 7-, 14- eller 21-dagars pass vilket som sagt ska göras innan du reser till Japan. När du köper ett rail pass här i Sverige kommer du få en exchange order som du sen växlar in mot din riktiga biljett när du kommit till Japan. Du bestämmer själv när passet ska börja gälla. Detta görs i samband med inväxlingen av ditt rail pass.

Priserna för ett Japan rail pass varierar då valutakursen ständigt ändras. När detta skrivs kostar ett 7-dagars pass ungefär 2500 SEK, 14-dagars runt 4000 SEK och 21-dagars drygt 5000 SEK.

Om författaren

-

Det går inte att kommentera det här inlägget.