Sushi i Japan

Skriven av den 8 mars, 2012 i Mat & Dryck - Inga kommentarer

Kaiten SushiDetta är första inlägget i kategorin Mat & Dryck och det känns väldigt svårt att inte börja med ett inlägg om Sushi då detta förmodligen är maträtten som vi förknippar mest med Japan.

De senaste åren har det dykt upp fler och fler sushi-ställen i Sverige, både kedjor men nog i de flesta fallen lokala restauranger. Frågan är nu, är sushi i Sverige samma som sushi i Japan? Både ja och nej. Dels för att sushi-stället i Sverige är olika och dels för att sushi-ställen i Japan också är olika. Vi alla har olika uppfattningar om sushi och jag tänkte därför istället helt enkelt beskriva min uppfattning om sushi’n i Japan.

Kaiten Sushi

Det finns grovt indelat två varianter på restauranger där du äter sushi. De ställen du beställer in sushi’n, antingen direkt från kocken eller via servitören, samt de ställen där sushin ligger på små tallrikar som åker runt på ett rullband framför besökarna. Den senare varianten kallas för Kaiten Sushi (回転寿司) och är populärt både bland japaner och bland turister då det ofta inte är allt för dyrt samt att det är en upplevelse att se all sushi åka runt. Kaiten Sushi betyder roterande sushi, ett logiskt namn med tanke på att sushin går runt och runt på detta band tills någon tar den.

Kan man beställa sushi?

Det går att beställa sushi direkt från kocken eller personal på dessa ställen om den sort man vill ha inte finns på rullbandet. Man hittar betydligt fler olika sushi-varianter i Japan än va man gör här. Dels olika kombinationer men även många fler fisksorter och det är därför möjligt att just den sorten man vill ha inte finns på rullbandet. Kockarna står i många fall synliga i mitten och gör sushi. Det är bara att ropa på en av dem och lägga din beställning så har du snart nygjord sushi på bordet framför dig.

Räknar de min sushi?

Du frågar dig säkert hur de har koll på hur mycket man har ätit, för personalen måste ju ha svårt för att se när folk tar sushi från rullbandet. Saken är att de räknar inte sushi utan de räknar tallrikar. När du ska betala så kommer personalen fram till dig och räknar de tallrikar du har, vilket indikerar hur mycket du har ätit. På vissa ställen ser tallrikarna olika ut vilket betyder olika pris. Vissa sushi kostar mer än andra helt enkelt. Det finns även de ställen där all sushi kostar exakt lika mycket och alla tallrikar ser likadana ut (ibland olika, men då spelar färgen ingen roll).

Var hittar jag bäst sushi?

Kvaliten på sushi man får på Kaiten Sushi-ställen varierar kraftigt, men ska man ha den finaste sushi’n i stan hittar man mest troligen inte dessa på en Kaiten Sushi-restaurang. Jag älskar Kaiten Sushi och rekommenderar helt klart dessa. Speciellt de som inte är allra billigast utan de som har olika pris för olika sorter. Dessa är riktigt goda och inga hutlösa priser. Däremot om man är en riktig finsmakare och ska ha finfin sushi skulle jag nog rekommendera något sushi-ställe med lite högre priser som inte är av typen Kaiten Sushi. Jag kan rekommendera Midori (美登利) som inte är allt för dyrt men riktigt gott. Finns bland annat i Shibuya, dock är hemsidan enbart på japanska. Vill du lyxa till det rejält finns det bland annat Araki där en lunch eller middag kostar 1500-2000 kronor. Denna sida är på engelska. Fler tips om restauranger kommer i kommande inlägg!

Om författaren

-

Det går inte att kommentera det här inlägget.