Fakta om Japan

Är du intresserad av Japan och vill veta mer? Kanske har du planer på att resa till Japan till och med? Vi har här samlat lite övergripande fakta om Japan som vi hoppas kommer ge dig en uppfattning om landet.

Geografisk överblick över Japan

Man brukar säga att Japan består av fyra större öar med Hokkaido (北海道) längst norrut där den största staden heter Sapporo (札幌) precis som en känd ölsort i Japan. Under Hokkaido kommer Honshu (本州) som är landets största ö där bland annat Tokyo, Kyoto och Osaka finns. Under Honshu finner vi Shikoku (四国) som är den minsta av de fyra större öarna som bygger upp Japan. Den största staden på Shikoku heter Matsuyama (松山). I syd-väst hittar vi slutligen den sydligaste av de fyra större öarna, nämligen Kyushu (九州) med Fukuoka som största stad. Lätt att glömma är ögruppen Okinawa som befinner sig en bra bit syd-väst om Kyushu. När man delar in Japan i fyra öar brukar man dock räkna Okinawa till Kyushu. Dessa fyra öar utgör 97% av Japans yta. Resten av ytan utgörs av över 6800 mindre öar.

Naturkatastrofer

Japan ligger på totalt tre stycken jordplattor varav dem alla sammanstrålar under Tokyo. På grund av den seismiska aktiviteten detta ger upphov till är Japan ett av världens mest jordbävningsdrabbade område. Japan drabbas årligen av en mängd mindre, men även större jordbävningar och vi minns alla mars den 13’e 2011 när en 9.0 magnituds jordbävning slog till utanför kusten vid Tohoku. Konsekvenserna blev enorma mycket på grund av den efterföljande tsunami som slog till hårt mot den nord-västra kusten. Kärnkraftsolyckan i Fukushima blev en mycket uppmärksammad nyhet som följd av den enorma tsunami som drog in på grund av denna jordbävning. Förutom jordbävningar drabbas Japan även av ett flertal tyfoner varje år. Ofta kommer de under sensommaren.

Befolkning

I dagsläget bor det ungefär 128 miljoner i Japan varav över 35 miljoner bor i ”Stortokyo”. Med detta menar man Tokyo och dess närliggande städer Chiba, Yokohama, Saitama och Kawasaki. Detta storstadsområde är världens största av sitt slag och dess yta är lite större än hela Skåne.

Prefekturen Tokyo (東京都) utgörs av 23 stycken innerstadskommuner och 26 närliggande städer. Prefekturen är drygt 2188 kvadratkilometer stor med drygt 13 miljoner invånare. Detta ger en befolkningstäthet på drygt 6000 personer / kvadratkilometer. (På japanska kallar man inte ordagrant Tokyo en prefektur utan något i stil med metropolis. Vill du veta mer om prefekturerna har vi en sida kallad Japans prefekturer.)

Staden Tokyo utgörs enbart av de 23 stycken innerstadskommunerna. Totalt bor det ungefär 9 miljoner människor i dessa 23 innerstadskommunerna. Ytan staden Tokyo består av är runt 622 kvadratkilometer vilket ger en väldigt hög befolkningstäthet på 14’418 personer per kvadratkilometer.