Visum till Japan

Beroende på läng och typ av din vistelse i Japan kan du komma att behöva ansöka om visum. Om du ska resa till japan och stanna under 90 dagar behövs ingen ansökan om visum göras om du är svensk medborgare. Dock är detta begränsat till turism, besöka vänner, kortare tid av studier, möte och konferenser med mera. Om du däremot ska stanna längre och för anledningar som långtids studier, volontärarbete , anställning med mera kommer du behöva att söka visum när du åker till Japan. Vet du inte vilken grupp du tillhör finner du detaljerad information på japanska ambassadens hemsida.

Om du vet med dig att du inte ska stanna längre än 90 dagar i annat syfte än ovan nämnt, behöver du inte tänka på visum då du kommer få ett tillfälligt besöksvisum vid ankomst till Japan. Men ska du resa till japan i annat syfte så som arbete eller studier, kan det vara värt att läsa vidare.

Du måste i princip alltid ha hittat en arbetsgivare eller skola som är villig att ta emot dig innan du kan ansöka om visum till Japan. Anledningen är att du vid visumansökan behöver ett Certificate of Eligibility vilket arbetsgivaren eller skolan ordnar åt dig.

I grovt kan man dela upp de olika visum till Japan i tre kategorier; arbetsvisum, generella visum (bland annat studier) och relationsvisum. Det finns sedan olika visum att söka under dessa kategorier. För att hitta vilka klicka på kategorierna här ovan så kommer du vill japanska ambassadens hemsida där detaljerad information om de olika visumet finns.  Generellt sätt så måste du ha följande redo för att ansöka om visum till Japan:
Ett giltigt pass
Ifyllt ansökningsblankett
Foto (45x35mm. Ansiktet rakt mot kameran. Inte äldre än 6 månader)
Giltligt Certificate of Eligibility

Dock kan det beroende av typ av visum man söker tillkomma olika dokument, men i så fall finns de specificerat på japanska ambassadens hemsida här. För mer information om hur du ansöker om visum till Japan läs du här på japanska ambassadens hemsida.

Flygresa och boende

Har du fortfarande inte bokat flyg och/eller boende i Japan kan vi rekommendera följande aktörer