Hotell i Tokyo

Ska du resa till Tokyo kommer du förmodligen behöva boka ett hotell också. Det finns väldigt många hotell i Tokyo att välja från så oavsett om du letar efter ett billigare alternativ eller ett lyxigt hotell ska det inte vara några problem att hitta. Två populära områden är Shinjuku och Asakusa, som erbjuder två olika Tokyo om vi säger så. Det är ofta enkelt att ta sig fram i Tokyo med hjälp av tunnelbana och tåg, men ibland kan det vara skönt att bo nära så var inte rädda att testa fler än ett hotell om ni känner för att utforska något annat område ett par dagar.

När jag själv var i Tokyo använder jag tyvärr främst japanska sidor helt på japanska, så jag kan inte prata av egen erfarenhet när det kommer till specifika hotell där de pratar bra engelska och så vidare. Något dock som är rätt gemensamt är att överlag har japanska hotell trevlig och hjälpsam personal, så de kommer att försöka hjälpa dig på den engelskan de faktiskt kan. Men hotell som går att boka på internationella sidor på engelska / svenska brukar dock ha personal som pratar helt okej engelska. En sida som jag personligen använde när jag skulle resa till Berlin var Trivago.se. Fantastiskt utbud och riktigt prisvärda alternativ oavsett om man söker en budgetvariant eller något lyxigt. För att tillägga var hotellet jag slutligen hamnade på i Berlin riktigt bra vilket talar för att jag använder deras sida nästa gång också.

För att kunna erbjuda något bra tips här gick jag därför in på deras sida och kollade igenom vilka hotell de erbjöd i Tokyo. I skrivandets stund hittade jag 485 hotell enbart i Tokyo vilket jag får säga var en tilltalande siffra. Då jag provat ett flertal hotell i Tokyo och spenderat många timmar hitta hotell har jag i alla fall lite koll på hotell rent generellt i Tokyo. Jag får säga att utbudet var varierande från de mer påkostade hotellen till billiga enkla kapselhotell (mer om det nedan) i många olika delar av Tokyo.

Vad jag kan se är det mycket hotell i Shinjuku som ligger bland de populäraste och på varje hotell hittar du enkelt omdömen från personer som bott på hotellet tidigare. Detta är ett perfekt sätt att skaffa sig en uppfattning om hotellet, allt från hur personalen var till hur bra hotellrummet var, nära till stationer etc. Man kan enkelt filtrera hotell efter stadsdel, vilka i skrivandets stund är Akasaka, Akihabara, Asakusa, Ginza, Iidabashi, Ikebukuro, Meguro, Musashino, Nihonbashi, Odaiba, Roppongi, Shiba, Shibuya, Shinagawa, Shinjuku och Ueno. Förutom detta kan du sortera och filtrera efter många andra parametrar. Det finns som sagt många hotell att välja ifrån, så specifikt om hotellet vågar jag inte svara hur bra de är, men det gör omdömena på sidan hur bra som helst. Vad jag däremot kan säga är hur smidigt och enkelt det var att hitta bra hotell genom Trivago.se, som jag fick erfara i samband med hotellet jag bokade i Berlin. Så denna sida kan vara värd att spana in.

Något som kan vara värt att tänka på är att se till så att man får ett rökfritt rum om man önskar det. Det kanske är en självklarhet för oss att alla rum är rökfria men inte i Japan, så se till att kontrollera detta, om du önskar ett rökfritt rum.

De flesta hotell erbjuder någon sort av internetuppkoppling. Detta kan dock vara värt att kolla upp och inte ta för givet, även fast de flesta erbjuder det. Ibland är det trådlöst och ibland trådbundet.

En annan sak är frukost, se till så att det är inkluderat om du önskar detta. Beroende på hotell kan frukosten variera. Vissa har en mer traditionell japansk frukost medan andra har en mer internationell frukost.

Något som är bra med japanska hotell är att även på de billigare ställena brukar allt från tandborste till rakhyvel, schampo och handduk finnas. Det kan givetvis vara trevligt att ha med sig sin egen tandkräm och tandborste, men tanken är att du utan att ha planerat ett hotellbesök kunna ta in på ett utan att bli lidande för att man inte förberett något. Det är många japaner som är ute och festar, missar sista tåget och tar in på något hotell.

Kapselhotell / Capsule hotel

Reser du ensam och har en begränsad budget, lite i backpacker-stuk kan jag rekommendera att testa kapselhotell (capsule hotel / カプセルホテル) som en upplevelse. Det är billigt och ofta rent och fint, men du lever trångt och relativt nära inpå andra i form av att du bor i små kapslar som ligger sidan om varandra. Man låser inte direkt in sig i dessa kapslar utan när man ska sova rullar man ner ett draperi av bambu som gör att du får det mörkt i din kapsel. Däremot hörs det lika mycket och tyvärr kan det ibland vara så att det ligger någon och snarkar högljutt inte långt bort. En annan sak är att det oftast enbart är för män. Vissa kapselhotell har avdelningar för tjejer. Ofta behöver man någon form av extra nyckel eller kort för att komma in i dessa avdelningar. Detta för att män inte ska kunna smyga in här. Men överlag är detta tänkt för män som inte kräver mycket mer än ett ställe att sova på. En upplevelse helt klart, men ta det för vad det är! Jag personligen tyckte det var en intressant upplevelse och har testat tre stycken ungefär varav två var riktigt fräscha och bra.

Last exit – sova på internetcafé

Föreställ dig att du inte har bokat något hotell, det börjar bli sent och du vill inte betala något hutlöst högt pris för hotell som man ofta får göra om man inte bokat i förväg. Då finns det för dig som enbart vill sova någonstans en till möjlighet, som jag inte kan rekommendera direkt, men som många japaner gör och som jag själv testat på ett par gånger mest för sakens skull, nämligen internetcafé. Det låter förmodligen konstigt och det är det också. En gång i Tokyo behövde jag hitta ett riktigt billigt ställe att sova ett par timmar på, innan jag nästa morgon skulle resa vidare. Jag hittade då ett internetcafé och som på de flesta andra internetcafé runt om i Japan har de olika typer av rum man kan välja på. Det finns allt från den typ av datorer vi är vana vid, som står uppradade, sen finns det de datorer som du hittar i privata bås. Vissa bås har en bekväm stol i, andra ett mjukt golv. Många som ska stanna under natten väljer att ta ett privat bås med ett mjukt golv som man med en filt kan sova rätt okej på. De har ofta rätt förmånliga priser för dig som stannar under natten. Det minsta jag betalade var 100:- på ett internetcafé i Kyoto för en natt. Ofta får man tillgång till en ”drinkbar” där du kan ta hur mycket läsk och andra drycker som kaffe och te som du vill. Du brukar även hitta glass här. Vill du går det även att beställa mat till båset, antingen genom att du ringer till receptionen eller genom en intern hemsida. Förvänta dig dock inte att information ska finnas på engelska här, men det brukar lösa sig ändå. De flesta japaner är som sagt hjälpsamma av sig.

Detta är något som för vissa kan vara roligt att testa på, dels för att det är billigt, möjligt och för att en del japaner gör så här, men för en vanlig turist är det inte att rekommendera, och för dig som är i Tokyo en kortare period rekommenderar jag ett prisvärt bra hotell och inget annat. Det kan dock vara lite roligt att känna till att en del utnyttjar internetcaféer på detta viset. En del väljer även karaokebarer som möjliga ställen att få ett par timmars sömn på till ett relativt bra pris.

Sammanfattning av hotell i Tokyo

Det finn otroligt många hotell att välja på, en sida som finns på svenska och som samlat nästan 500 hotell i Tokyo är Trivago.se. Sidan gör det möjligt att filtrera och söka efter specifika behov och stadsdelar. Något som jag ser som den stora fördelen med denna sida är att du kan läsa omdömen från andra som bott på hotellet. Ofta är priserna rabatterade vilket gör att du ofta får mer för pengarna.

Länk till Trivago.se

Capsule hotel / kapselhotell är en lite billigare variant på boende som kan lämpa sig bra till backpackers. Tänk på att du inte får så mycket privacy dock.

Som lite kuriosa kan det även vara roligt att känna till att det är möjligt att sova på internetcafé och karaokebarer för 100 till 200 kronor. Se detta som en sista utväg om du desperat behöver någonstans att sova ett par timmar på.

Jag hoppas att du hittar ett riktigt bra och prisvärt hotell i Tokyo och att din vistelse där blir över förväntan. Tokyo har mycket att erbjuda och för att orka med långa dagar krävs det att man sover bra på nätterna. Ett bra hotell ökar förutsättningarna för detta så tänk till en extra gång när du väljer hotell.

2 Kommentarer on "Hotell i Tokyo"

 1. Maja 12 juli, 2013 kl. 15:51 · Svara

  Hej!
  Jag ska resa till Tokyo för att studera till våren och funderar på en del grejer till dess. Vissa frågor har denna hemsida gett svar på vilket är toppen men en del frågor återstår och jag hoppas kunna få svar på dem! :)
  Till exempel undrar jag vad som menas med traditionell japansk frukost? Och ungefär vad kostar det att bo på hotell i Tokyo? Nyfiken på både kapselhotell och studentvänliga/mer budgetbetonade hotell?
  Har du några egna tips på hotell du gillat?
  Jag undrar också om det är möjligt att köpa touch-kort för fria resor inom Tokyo istället för att med touch-kort betala för varje enskild resa? Om det finns, vet du vad det kostar per månad eller vad man ska beräkna att reskostanden inom Tokyo som student blir ungefär på en månad? Vore till mycket stor hjälp att få reda på!

  Tack för rolig och intressant läsning! 😉

  • Viktor 20 augusti, 2013 kl. 01:21 · Svara

   Hej Maja!

   Ledsen för det sena svaret, har varit bortrest och såg precis din kommentar. Hoppas att den har något värde trots förseningen! Låter underbart med Tokyo till våren!

   Traditionell japansk frukost skulle kunna vara saker så som ris, tofu, fisk, onigiri, miso-soppa med mera. Det är dock vanligt att bröd finns, ljust sådant, på hotell. Kapselhotell är helt klart ett spännande alternativ. Som tjej kan det dock vara bra att i förhand kolla upp så att dom har kapslar för tjejer. Något som jag ännu inte gått in på är det här med billigare alternativ så som vandrarhem/hostels i Japan. Ett bra tips att börja på är hostelworld.com. Kika där för billigare alternativ!

   Angående egna hotell jag använt och varit nöjd med, kan jag väl rent generellt säga att jag inte riktigt gått på någon nitlott, förutom ett billigt kapselhotell för 1500-2000 yen i Asakusa. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på kapselhotellet. Specifika hotell är svårt för beror på vilken del av Tokyo man vill röra sig i, och jag har personligen hittat de flesta av hotellen jag använt genom en japansk sida enbart på japanska. Men för att ändå nämna ett par har jag använt mig av hotell i hotellkedjorna E-hotel och Superhotel i bland annat Ikebukuro och Shinjuku som jag varit nöjd med. Men gå in direkt till deras hemsidor utan kolla på Hotels.com eller Hotelworld.com först, ibland finns det fina erbjudanden. Man brukar också få en bra och rättvis bild genom att läsa kommentarer från personer som stannat på hotellet.

   Angående touch-kortet finns det precis som här i Sverige periodskort lämpade för pendlare. Pendlar man alltid mellan två stationer kan man köpa ett sådant istället, och som student får du rabatt på det hela. Kostnaden för ett sådant kort beror på hur många zoner man passerar och jag har tyvärr inga bra prisuppgifter på detta då jag själv aldrig haft ett sådant kort.

   Om man istället behöver något mer för turism, finns det kort som varar över en dag och man får åka så mycket man vill. Perfekt om man ska åka tåg eller tunnelbana många gånger på samma dag. Jag kollade precis upp lite om detta, och det fanns ett par olika varianter. Exempelvis finns det ett för 1580 yen som du kan åka obehindrat med i princip vad som helst i Tokyo, sen finns det ett billigare alternativ om du vet att du enbart kommer använda linjer som Japan Railway (JR) äger, som kostar drygt 700 yen. Ett annat för enbart Metro finns också som ligger på ungefär samma pris. Här är en länk till JR som beskriver deras olika pass: http://www.jreast.co.jp/e/pass/index.html.

   Som sagt, ledsen för det sena svaret, och kan inte svara på alla dina frågor, men min input på det hela har du här :) Har du tips på vad som skulle vara intressant att läsa om här på sidan är du mer än välkommen att höra av dig! Annars får jag önska en trevlig vistelse i Tokyo när det sen väl är dags!

Lämna en kommentar