Flyg till Japan

Det är fullt möjligt att hitta en bra och billig flygresa till Japan från Sverige, men detta beror lite på hur god tid man är ute samt när man planerar att åka. Av min egen erfarenhet blir inte flygresor på dessa avstånd billigare med tiden utan att köpa sin flygbiljett tidigt brukar spara en hel del pengar. Givetvis finns där då och då erbjudande från olika flygbolag men dessa brukar vara för de som planerar sin resa i god tid snarare än de som flyger spontant med kort varsel, så rekommendationen står fortfarande kvar att köpa i god tid istället för att vänta på billigare priser. När jag själv skulle till Japan på språkresa tillsammans med drygt 15 andra klasskamrater fick de som väntade längst med att köpa sina biljetter betala mest till exempel.

Hur hittar jag en prisvärd flygbiljett?

Det finns enormt många sätt att få tag på flygbiljetter och resor nu för tiden. Allt från traditionella resebyråer till flygbolagen själva som erbjuder möjligheten att köpa biljetter direkt på deras sida online. Vad som passar en själv är lite olika från person till person. Första gången jag skulle flyga till Japan gick jag till en traditionell resebyrå och köpte min biljett där. De hjälper en hjärna och man kan passa på att fråga eventuella frågor man har. Dock brukar man få betala lite mer. Om detta beror på att de tar ut en högre avgift eller om de har färre flygbolag de samarbetar med vet jag inte. Samt, jag pratar nu om egen erfarenhet så mycket möjligt att detta inte stämmer överallt.

Hur som helst var jag riktigt nöjd med denna resa och jag flög med British Airways. Med British Airways får man i princip alltid mellanlanda på Heathrow i London där man sen hoppar på det ”riktiga” planet till Japan. Kan kännas lite småjobbigt att behöva åka i fel riktning först, för att sedan flyga över stället man startade ifrån ett par timmar tidigare. Jag personligen tycker dock inte att detta har varit något större problem, men givetvis hade jag valt ett direktflyg till Japan istället om det hade funnits för samma pris. British Airways har jag använt en gång till efter detta, då köpte jag flygbiljetten direkt från deras hemsida och även denna resa gick hur bra som helst, bara mellanlandningen i London som sagt som var lite dryg.

Ett annat flygbolag jag starkt kan rekommendera är Finnair som jag använt två gånger, en gång till Kina och en gång till Japan. Båda gångerna har det varit mellanlandning i Helsingfors / Helsinki men har känts bättre då det varit på vägen till Japan. Det tar dock givetvis betydligt längre tid med en mellanlandning än utan även fast det är på vägen. Tiden det tar för start och landning förutom tiden man väntar på flygplatsen. Men sen har vi det här med priset också. Förutom mellanlandningen som vi får se som det något negativa med resor till Japan med Finnair, gillar jag detta flygbolag också. Allt gick hur bra som helst under resans gång. Mat serveras, möjligheter till extra tilltugg under natten finns också om man blir hungrig. Bra system för filmer och spel, vilket British Airways också har på de nyare flygen (möjligen ännu bättre faktiskt). Oavsett vad kan jag rekommendera båda flygbolagen. I mitt fall har det varit priset som varit avgörande vilket jag valt.

Ett flygbolag jag ännu inte testat för annat än inrikesresor är SAS som erbjuder direktflyg till många destinationer i Asien. Det finns direktflyg till Tokyo bland annat, och jag kommer själv testa SAS fast denna gång till Shanghai. Anledningen till varför jag inte åkt med SAS tidigare har varit en begränsad budget då SAS brukar vara ett par tusenlappar dyrare än de andra. Nu hittade jag dock ett par prisvärda resor till Kina, Shanghai så tanken är att utvärdera dessa nu. Något jag kan säga på förhand är i alla fall att man drar ner på den totala tiden för resan. Hur smidigt allt går får jag återkomma med, men överlag har jag varit nöjd med SAS tidigare.

En annan sida jag använt för att hitta flyg är flygresor.se som är en enormt bra tjänst som gör det möjligt att söka igenom en mängd olika resebyråer och flygbolag på en och samma gång. Du får enkelt reda på vilka som har de billigaste flygen och detaljer om flighten. Det jag dock ogillar är att vissa av dessa resebyråer som man länkas vidare till ibland lägger på en hundring eller så i slutskedet om man vill betala med kort till exempel. Kolla gärna upp flygbolagen och total restid innan du väljer det billigaste alternativet. Ibland kan man för ett par extra hundringar få åka med betydligt bättre beryktade flygbolag med bättre service och kortare total restid.

En sida som jag dock inte har någon egen erfarenhet av men som verkar fungera riktigt bra är flyg.nu. Här kan du på ett liknande vis söka efter en resa och du får upp ett flertal olika förslag från resebyråer online och man kan enkelt jämföra dessa och välja den resa som passar en bäst. Kolla gärna efter hur länge du kommer behöva vänta på flygplatsen om du mellanlandar, samt vilka tider avgångarna är. Ibland kan det vara värt att betala lite extra för att slippa de många timmar på flygplatsen som det annars kan bli.

Flyg till Tokyo

De flesta väljer att flyga till Tokyo, men det finns ett par andra flygplatser som kan vara intressanta beroende på vart i Japan man ska. Om vi börjar med Tokyo har vi två flygplatser som man får räkna till Tokyo. En av flygplatserna i Tokyo-området är Narita International Airport (成田国際空港) som egentligen ligger i Chiba, 6 mil från Tokyos stadskärna. Ofta är det hit man hittar flygen vi tar från Sverige till Japan. Att ta sig från och till denna flygplats är inga problem då det finns gott om olika tåg och bussar. Tåg har funkat bra för mig alla gånger, men lite snurrigt var det dock första gången man satte sin fot i Japan. Det kan vara bra att på förhand kolla upp vilka tåg som finns samt station man ska till så att man enklare kan få hjälp på stationen om det behövs. Tågen tar ungefär 60-90 minuter till Tokyos stadskärna beroende på tåg.

Den andra flygplatsen är Haneda Airport (羽田空港) som till skillnad från Narita ligger riktigt nära Tokyos stadskärna, närmare bestämt 15 km. Detta är Japans största flygplats, dock har den inte alls lika många förbindelser med Europa som Narita har, varför är anledningen till varför vi hittar betydligt fler flyg till Narita. Haneda är däremot smidigare att både ta sig till och från, oavsett om det gäller inrikesflyg eller tåg vidare till andra destinationer. Första gången jag flög till Japan landade jag på Narita, för att sedan ta tåget till Haneda och sen vidare till Fukuoka. Det är främst från Haneda man hittar inrikesflygen. Mer om inrikesflyg längre ner.

Andra flygplatser i Japan

Det är dock inte alltid man planerar att åka till Tokyo, och ska man till Kansai-området, kanske Osaka eller Kyoto, kan Kansai International Airport (関西国際空港) vara ett alternativ som ligger i Osakabukten. Finnair har bland annat flygresor hit.

Ska du inte hela vägen bort till Osaka, utan till Nagoya eller i dess närhet, finns en av de nyare flygplatserna i Japan, Central Japan International Airport (中部国際空港) nära till hands (35km söder om Nagoya). Även Finnair har flygresor hit vilket gör det till en lättillgänglig destination även för oss i Norden.

Det finns många andra flygplatser i Japan, men de flesta av dessa blir svåra att nå med flyg från Europa. Ofta är det inrikesflyg och kortare internationella flyg som når dessa.

Inrikesflyg i Japan

Det finns ett par större kända flygbolag i Japan som har hand om de flesta inrikesresorna i landet. Dessa är ANA och JAL som båda erbjuder rabatterade priser för utländska turister. Precis som Japan Rail Pass ska man ordna med detta i förväg. Tyvärr täcker inte denna artikel detta område, men jag hoppas kunna gå in på detta vid ett senare tillfälle. Men det finns för dessa två bolag så sök lite så lär du hitta! Det finns förutom dessa två flygbolag ett par budgetvarianter varav jag själv testat en; Skymark Airlines. De ska vara en av de aktörer som har flest olika rutter inrikes i Japan och deras priset är ofta något bättre än ANA och JAL om man beställer i god tid. Det har även kommit ett par andra aktörer som jag inte känner till så mycket om, men som definitivt är värda att kolla upp. Det ska även vara möjligt att navigera och köpa biljetter på deras hemsidor på engelska vilket är ett stort plus. Dessa är Peach Aviation (ska tydligen ha riktigt bra priser), Jetstar Japan och Air Asia Japan.

Sammanfattning

De två flygbolag jag personligen använt och är nöjd med är Finnair och British Airways när jag rest till Japan. SAS vågar jag dock även rekommendera för dig som vill flyga direkt, men kan kosta något mer. Vill du använda en bra söksida för flygresor rekommenderas Flygresor.se. Länkar till deras sidor hittas här:

Besök British Airways
Besök Finnair
Besök SAS
Besök Flygresor.se

De flesta flyg går till Narita som ligger 6 mil utanför Tokyos stadskärna. Den andra flygplatsen i Tokyo heter Haneda och ligger relativt nära stadskärnan men de flesta flyg från Europa går till Narita och inte Haneda tyvärr. Andra flygplatser som det finns bra förbindelse till från Norden är Kansai International Airport och Central Japan International Airport.

Inrikesflyg finns främst JAL och ANA men även ett flertal budgetvarianter att välja på.

Lycka till och hoppas att du hittar ett billigt och bra flyg till Japan.

Lämna en kommentar